Bas van Dijke

logo haarlemuitdekunst.nl

Bas van Dijke

11

‘Wat je van ver haalt was lekker’
Foto’s
Lijst 50 x 70 cm
In de fotolijst is achter een passe-partout een digitale fotolijst gebouwd. Er worden continu 9 foto’s geprojecteerd van fruit van ver weg.
“Als je in de supermarkt om je heen kijkt op de fruitafdeling kijkt het heerlijke fruit je verleidelijk aan. Kijk je beter zie je dat het fruit duizenden kilometers bij Nederland vandaan is geteeld. We zijn er inmiddels aan gewend geraakt dat we het hele jaar door alles kunnen eten wat we maar willen.
Maar is dat ook verantwoord vroeg ik me af, nu steeds duidelijker wordt dat de zorg voor het klimaat prioriteit nummer 1 zou moeten zijn om voor onze kleinkinderen een leefbare wereld achter te laten.
Ik heb deze serie met ‘fruit van ver weg’ fruit zo verleidelijk mogelijk gefotografeerd. Het zijn foto’s om over een tijdje aan mijn kleinkind te laten zien. Ik hoop op een verontwaardigde reactie omdat we bijvoorbeeld blauwe bessen helemaal uit Zuid-Afrika lieten komen met een vliegtuig terwijl ze ook hier kunnen groeien. Dat het voor haar ondenkbaar is om zo slecht voor onze aardbol te zorgen.”